De kernwaarden en inzetbaarheid van iJuggle

Wat is iJuggle?

Het koste mij bijna 30 jaar om er achter te komen dat wat ik gedaan heb en nog steeds aan het doen ben gezond is.
Op mijn 11 begon ik met jongleren, gewoon als hobby, in de tuin met een boek van Dave Finnigan om nieuwe trucs te leren met ballen, kegels, ringen enz...
Al snel kwam ik er achter dat ik goed was in jongleren. Zodoende trad ik op, met een show van alle trucs die ik kon, op de plaatselijke braderie. Van het een kwam het ander en nu vele jaren verder is jongleren mijn beroep geworden ik ben jongleur.
Jongleren voor je beroep is iets heel anders als jongleren voor je hobby. Ik ging mij focussen op wat publiek graag wil zien, waar krijg je het meeste applaus voor, waar kunnen mensen van genieten.

Nu ik terug kijk en zie dat de activiteit "JONGLEREN" die ten grondslag ligt aan mijn werk én mijn hobby een hele gezonde activiteit is. Jongleren wordt vaak gebruikt als metafoor, alle ballen hooghouden, loslaten, feedback leren geven, allemaal erg kloppend én ook herkenbaar voor mij als jongleur. Maar jongleren doen is nog veel leuker en beter. Metaforen blijven metaforen maar als je écht gaat jongleren dan ga je voelen wat deze metaforen voor jou kunnen doen. Door het oefenen ga je het eigen maken, spier geheugen creëren, hersen activiteit bevorderen, je komt in beweging fysiek en mentaal.

De kernwaarden van iJuggle zijn dus o.a.:

  • Fysieke training
  • Mentale training
  • Cognitieve training

Er zijn in het verleden al vele onderzoeken gedaan naar jongleren.
Zo is er ontdekt dat jongleren zorgt dat de dichtheid én het volume van de grijze stof - de cellichamen - in die delen van de hersenen die betrokken zijn bij de motorische en visuele vaardigheden toeneemt. Het niveau van jongleren was hiervoor niet belangrijk.
Gepubliceerd in het NRC 02-11-2009  link naar het origineel in News scientist klik hier >>>

Artikel over jongleren en gezondheid >>>
Publicatie op nu.nl >>>

Het is nu tijd om deze kennis te delen en iedereen die open staat voor een gezonde levensstijl mee te laten genieten met deze wetenschap.

kernwaarden

iJuggle kan worden ingezet als:

  • Vitaliteit training
  • Dyslexie training
  • Zelfvertrouwen training

Jongleren kan voor iedereen andere kwaliteiten bezitten. Uit onderzoek is echter gebleken dat de kernwaarden van jongleren en iJuggle voor bovenstaande gebieden een positief effect kunnen hebben.

Maar wat is nu precies jongleren?

Daar zijn de meningen enigszins over verdeelt maar de gemene deler is toch wel dat er objecten verplaatsen van plek in de ruimte. Voor mij is jongleren het gooien en vangen van ballen, kegels of ander "dingen" objecten. Het doel van jongleren is dus niet per definitie zo goed mogelijk te zijn. Het doel van iJuggle is vooral het DOEN. Zodra je de stap hebt genomen om het te doen dan zijn we al geslaagd. Ik ben er van overtuigd dat iedereen na enige oefening zo veel uit jongleren kan halen dat het door gaan ook gaat lukken.

iJuggle de community

Iedereen die wel eens naar een Jongleerfestival is geweest zal beamen dat de jongleerwereld een unieke groep individuen bij elkaar is.

Technische topjongleurs, artiesten, hobby jongleurs, kinderen die net hun eerste balletje in de lucht gooien, iedereen staat zij aan zij te oefenen aan hun eigen vaardigheden.
Er is ruimte voor iedereen en iedereen voelt zich welkom.

Sommige jongleurs trainen graag zelf om net weer die ene bal meer te kunnen gooien. Andere jongleurs zijn er vooral voor de sociale activiteit en staan over te gooien met ballen of kegels.

Stuitert er een Jongleerbal dwars door de trainingszaal en wordt iedereen in zijn training gestoord, dit zal niet snel tot ongeregeldheden lijden binnen de jongleer "community"
Er wordt omgekeken naar elkaar, iedereen kijkt of hij de bal kan terug geven aan de juiste persoon.

Kortom iJuggle biedt een plek voor iedereen. Je kan zijn wie je bent en meedoen op jou eigen niveau en tempo.

Kernwaarden van iJuggle!

Gezond leven
kernwaarden trainer

Jeroen van der Lee

Oprichter en trainer van iJuggle

Artikel over Jeroen

Klik hier >>>